BUSINESS FAMILY GOVERNANCE 2.0
Het laatste rapport van de IFB Research Foundation over governance 2.0 in familiebedrijven, suggereert dat family governance een sleutelrol speelt bij het realiseren van duurzaam ondernemerschap met meerdere generaties in het familiebedrijf. De standaardbenadering van family governance is meestal gericht op een one size fits all formule, terwijl dit laatste onderzoek precies aantoont dat zo’n formule de specifieke aspecten van de ondernemende familie niet voldoende erkent.
Het rapport van Dr. Claudia Binz Astrachan en Prof. Dr. Isabel Botero werpt een diepgaande blik op de internationale praktijken van family governance in familiebedrijven. Het project omvatte een overzicht van eerder onderzoek, een internationale bevraging onder vertegenwoordigers van bedrijfsfamilies en enkele case studies van generatiebedrijven om een aantal best practices te identificeren.
Uit het onderzoek bleek dat van de 114 leden van zakenfamilies die deelnamen aan het onderzoek, ongeveer twee derde aangaf een familieraad (62%) en een familiaal charter (65%) te hebben. De vertegenwoordiging van de familie in de bedrijven was sterk, bijna alle ondernemingen lieten familieleden toe om in het bedrijf te werken (92%) of plaats te nemen in de raad van bestuur (93%). De meeste respondenten meldden dat er wel strikte kwalificatiecriteria waren voor familieleden die zich aandienen als medewerker (85%) of directielid (61%). Ten slotte zeiden velen dat het bedrijf de opkomende generatie meerdere kansen bood, zoals in de vorm van vakantiejobs (54%) en stages (48%).
Het rapport stelt daarnaast dat een sterke basis van gedeelde waarden, een gemeenschappelijk doel en op vertrouwen gebaseerde familierelaties het ontwerp en de implementatie van effectieve en duurzame systemen voor familiebeheer vergemakkelijken. Het succes en de continuïteit van het bestuur hangen af van de betrokkenheid van de volgende generatie. Competenties in verband met ondernemerschap en ownership stellen eigenaren in staat om weloverwogen beslissingen te nemen die aansluiten bij de waarden en doelstellingen van de familie en het bedrijf.
Family governance trajecten kunnen er telkens heel anders uitzien en nemen tijd in beslag. Ervoor zorgen dat de stem van elk lid wordt gehoord in het proces is van cruciaal belang voor het verkrijgen van vertrouwen. Het installeren van een sterk family governance systeem kan een langdurig proces zijn waarvoor mogelijk hulp van buitenaf nodig is.
De onderzoeksresultaten vormen de basis voor zes principes van goed familiebestuur (family governance):
1 – Identificeer doelstelling(en)
2 – Pak het holistisch aan
3 – Gebruik geen structurele oplossingen voor emotionele problemen
4 – Zorg dat het past
5 – Hanteer het proces
6 – Betrek en onderwijs de volgende generatie
Samenvattend kwam uit het onderzoek naar voren dat zakenfamilies om verschillende redenen, met verschillende snelheden en op verschillende tijdstippen formele en informele mechanismen voor family governance kiezen. Begrijpen welke mechanismen op welk moment voordelig zijn, is belangrijk.
Ondanks eerder onderzoek over bedrijfsgerelateerde drijfveren (bijv. bedrijfsgrootte, leeftijd), wijst het onderzoek op de noodzaak om vooral ook diepere familievariabelen op te nemen – zoals het niveau van familiecohesie – om te begrijpen wat de verschillen in family governance praktijken tussen ondernemende families verklaart.
Sir Michael Bibby, voorzitter van de IFB Research Foundation, merkt op: "Voor elk bedrijf dat eigendom is van een breed vertakte familie, laat het rapport zien hoe gedeelde waarden, een verenigd doel en een sterk gevoel van verbondenheid, gecombineerd met de wens om samen te blijven, de sleutel zijn tot de levensduur van het bedrijf, stoelend op de familieleden die het bedrijf én elkaar doordringen met sterk sociaal kapitaal.”