DE CONTINUÏTEIT VAN HET FAMILIEBEDRIJF: INTRODUCTIE VAN DE VOLGENDE GENERATIE
De continuïteit van het familiebedrijf is afhankelijk van haar volgende generatie. In dat opzicht is het de verantwoordelijkheid van de huidige generatie om de volgende generatie erop voor te bereiden. Er zijn heel wat vaardigheden die moeten worden ontwikkeld.
Vaardigheidsontwikkeling begint reeds op jonge leeftijd, en kent binnen ondernemende families heel wat facetten: leiderschap, eigendom, onafhankelijkheid, verantwoordelijkheid, deugdelijk ondernemingsbestuur, enz. Dat geldt voor iedere mogelijke opvolger, onafhankelijk van welke functie hij of zij eventueel zal invullen in het familiebedrijf.
Desondanks wordt er in de meeste familiebedrijven weinig prioriteit gegeven aan het voorbereiden van de volgende generatie. In veel gevallen wordt de opvolger zonder enige voorbereiding meteen benoemd in een belangrijke functie met grote verantwoordelijkheden. In andere familiebedrijven wordt er gewacht totdat de huidige bedrijfsleider overleden/onbekwaam is, voordat de volgende generatie wordt betrokken in het familiebedrijf of er wordt een functie met weinig verantwoordelijkheden gecreëerd, om het de volgende generatie niet al te moeilijk te maken, waardoor er weinig echte ervaring wordt opgedaan. Deze manieren van aanpakken bereiden de nieuwe bedrijfsleiders zelden voldoende voor op de uitdagingen die hen in de toekomst te wachten staan.
Tijdens het webinar "Tieners en jongvolwassen introduceren in het familiebedrijf"licht Olivier De Keukelaere de vele aspecten die spelen in het kader van het voorbereiden van de volgende generatie op hun intrede in het familiebedrijf toe. Het webinar zal plaatsvinden op 31 januari om 12u. Inschrijven kan nog steeds!
Hieronder vatten wij voor u reeds enkele fasen samen die meestal worden doorlopen in het voorbereiden van de volgende generatie.
-
Mentaliteit: Werkattitude wordt ontwikkeld gedurende de eerste vijfentwintig levensjaren. Deze fase omvat onder meer studentenjobs binnen het familiebedrijf, werkgerelateerde uitstapjes met de bedrijfsleider, enz., maar ook het opdoen van ervaring in andere bedrijven.
-
Intrede: Eens de intrede in het familiebedrijf wordt gemaakt, spelen training, oriëntatie en het ontwikkelen van relaties met de andere werknemers van het familiebedrijf een belangrijke rol.
-
Business Development: De opvolger moet de best mogelijke werkervaring opdoen. Hij of zij moet de vereiste vaardigheden en capaciteiten ontwikkelen, inclusief nieuwe vaardigheden die de competenties van de huidige medewerkers nog aanvullen.
-
Leadership Development: In een latere fase dient de potentiële opvolger te worden voorbereid op de tijd wanneer hij of zij zelf verantwoordelijk zal zijn voor het familiebedrijf. Teambuilding en het durven nemen van beslissingen zijn vaardigheden die moeten worden ontwikkeld.
-
Overdracht: Gedurende deze fase wordt de autoriteit en verantwoordelijkheid overgedragen aan de opvolger. Het bepalen van strategie en het benoemen van managers is hier aan de orde.
- De volgende generatie: De overdracht van het familiebedrijf is een steeds terugkerende bezorgdheid. Niet lang nadat het familiebedrijf werd overgedragen aan de volgende generatie, dient de nieuwe bedrijfsleider na te denken over de voorbereiding van de volgende bedrijfsleiders.
Zie hieromtrent: C.E. Aronoff en J.L. Ward, Preparing successors for leadership - Another kind of hero, Family Business Consulting Group, 2011)