Ik ben rijk. Vind ik leuk?
Enkele getuigenissen van vermogende figuren en vermogensexperten over de complexe emoties die met (plotse) rijkdom gepaard kunnen gaan.
Heb ik genoeg?
Thomas Gallagher, op 72-jarige leeftijd afgetreden als vicevoorzitter van de Canadese Imperial Bank of Commerce World Markets, is multimiljonair, maar toch geeft hij iets merkwaardigs aan: "Ik voel me tot op zekere hoogte nog steeds alsof ik niet genoeg geld heb. Emotioneel gezien kom ik niet uit een vermogende familie; ik heb gewoon veel geluk gehad op Wall Street. Ik heb te maken gekregen met een stroom aan psychologische problemen sinds ik met pensioen ging. Ik heb meer geld dan ik ooit had gedacht, maar ik maak me nog steeds zorgen - heb ik genoeg? En wat als ik nog langer leef dan verwacht?"
“De psychologie van rijkdom is ingewikkeld. Op het eerste gezicht kan rijk zijn mensen doen geloven dat ze meer controle over hun leven hebben, maar het kan ze ook emotioneel beheersen”, bevestigt Olivia Mellan, psychotherapeute die zich specialiseert in geldzaken. "Als iemand niet met geld opgroeit, is het alsof je plots wordt ingespoten met een teveel aan energie. Er is een bepaalde veronderstelling dat geld gelijk is aan liefde, macht, veiligheid, controle, eigenwaarde, eigenliefde, vrijheid, zelfrespect enz. - al die beladen dingen die geld zogenaamd zou kunnen betekenen. Maar dat betekent het niet."
Rijkdom betekent: een hoop verwachtingen
Er is altijd de druk om verstandige beslissingen te nemen over hoe het fortuin wordt beheerd, besteed, doorgegeven aan toekomstige generaties of hoe het wordt gebruikt voor het creëren van een bepaalde nalatenschap. Er is een zekere mate van beklemming. Mensen zijn bang voor het geld, hoe het hen kan corrumperen of ongevoelig maken voor de plichten van anderen. Ze maken zich zorgen over hun kinderen die zoveel geld krijgen toegestoken dat ze niet gemotiveerd zullen zijn om te werken en een zinvol leven te leiden.
Eric Bailey, oprichter en leider van Bailey Wealth Advisors, weet dat het bezitten van rijkdom een ongemakkelijk gevoel was voor veel van zijn klanten, van wie de gemiddelde nettowaarde 3 tot 15 miljoen dollar bedroeg. "Ze durven niet te rekenen op het geld. Ze hebben nooit het gevoel dat ze genoeg hebben. Het kost wat aanmoediging om hen het vermogen te laten uitgeven. Ik hielp hen te begrijpen dat in eender welk scenario de kans heel klein was dat ze al hun geld zouden opdoen tijdens hun leven.”
“Waar veel mensen die rijk worden niet op zijn voorbereid, is de emotionele moeilijkheid om met geld om te gaan”, zo stelt James Grubman, psycholoog en oprichter van Family Wealth Consulting. "Vaker dan je zou denken, is de aanpassing aan geld behoorlijk stressvol.
Bovendien krijgt niemand veel empathie over die dingen. Dat is gemakkelijk te begrijpen als je denkt aan de stereotypen die de maatschappij over “de rijken” heeft. Als je opgroeit met het vooroordeel dat rijke mensen alleen om zichzelf geven enz. en je wordt plots zelf rijk - hoe ga je jezelf dan verzoenen met wat je geloofde over die mensen en het feit dat je nu een van hen bent?"
Financiële educatie
Een andere zorg is dat als je vermogend bent, je een doelwit bent. Je hebt het gevoel dat mensen je altijd op het lijf zullen zitten voor leningen en donaties. Er is de veiligheid en de stabiliteit die rijkdom vertegenwoordigt, maar mensen willen gewoon niet dat het fortuin hun identiteit wordt.
Een manier om de vrees voor (plotse) rijkdom te bestrijden, is financiële educatie. "De angst die gepaard gaat met rijkdom wordt verlicht door het vertrouwen dat je kunt leren wat je moet leren", zegt Charlotte Beyer, auteur over wealth management. "U moet beslissen wat u wil dat dit geld betekent. Hoe u uw geld uitgeeft, is de ultieme weergave van uw waarden, en u zou het moeten doen met vreugde, plezier en liefde."
Geërfde rijkdom komt met zorgen
Susan Remmer Ryzewic werd miljonair nadat haar vader stierf. "De grootste zorg voor mij was het oplossen van de geschillen met mijn broers en zussen over hoe de familie het geld wilde investeren en wat zij vonden dat het geld zou moeten vertegenwoordigen. Als je de emotionele aspecten niet beheert, doet het geld er niet toe.
Toen het fortuin van de familie binnenkwam, was het overweldigend. We merkten dat we aanvankelijk niet vooruit konden geraken omdat we allemaal zo bezorgd waren over onze eigen belangen dat we niet echt naar elkaar luisterden. Het duurde even voordat we dezelfde taal spraken.”
Mevr. Remmer Ryzewic, haar broer en twee zussen brachten veel tijd door in de eerste paar jaar met opleidingen. Ze volgden een aantal cursussen over vastrentende beleggingen en aspecten van portefeuillebeheer, zodat ze redelijk geïnformeerde consumenten konden zijn.
En er is dat zeurende gevoel dat er misbruik van je wordt gemaakt. "In het begin denk je dat alle mensen zo geweldig en aardig zijn en dan realiseer je je dat iedereen iets wil", geeft Remmer Ryzewic aan. "Ik werd een beetje cynisch en ik begon te voelen dat ik erdoor werd gestuurd. Nu voel ik me gewoon fortuinlijk dankzij de keuzes die het vermogen me biedt. Aanvankelijk was het veel meer een gevoel van gedwongen verantwoordelijkheid; nu ben ik vertrouwd met die verantwoordelijkheid. Maar het blijft een feit: het verwerven van rijkdom uit de verkoop van een ondernemende onderneming is geestelijke gymnastiek.”
Naar: New York Times “I’m Rich, and That Makes Me Anxious.“