Kiezen is verliezen: de vele overdrachtscenario’s
De meeste ondernemers laten hun zaak liefst over aan hun kinderen of aan een ander familielid. Maar ‘eigen kind, schoon kind’, betekent nog niet dat je zoon of dochter je bedrijf wel echt kan of wil leiden. Het is belangrijk dat de familiale ondernemer alle alternatieven grondig bekijkt vooraleer hij kiest voor familiale opvolging.
Zijn de kinderen van de ondernemer in het bedrijf actief, dan gaat daar vaak de voorkeur naar uit. Hebben de kinderen interesse? Hebben ze de juiste visie? Wie komt aan het roer? Wie heeft de competenties om het bedrijf verder te runnen? Zijn er meerdere kandidaat-opvolgers, dan moet er een keuze gemaakt worden, iets wat veel ondernemers niet willen doen. Sowieso zal de opvolger door kennis, praktijkervaring, motivatie … het nodige respect moeten afdwingen bij de andere familieleden en de andere werknemers.
Soms maken familiale conflicten dit soort opvolging onmogelijk of moet je het bedrijf verkopen. Het gebeurt ook dat de overdrager zachte dwang uitgeoefend heeft op (één van) zijn kinderen en dat de zoon-opvolger die eigenlijk andere plannen had, toch maar in de zaak stapt om zijn ouders niet teleur te stellen. Dit terwijl andere familieleden misschien al jaren in het bedrijf actief zijn en de fakkel overnemen als vanzelfsprekend ervaren.
Veel ouders raken verstrikt in hun rol van bedrijfsleider die zo verstrengeld is met de rol van ouder. De ouderlijke gevoelens opzij schuiven en de problematiek realistisch en objectief bekijken, is soms moeilijk. Een externe adviseur kan, als onafhankelijk en ervaren klankbord, de ondernemer helpen om tot de juiste analyse te komen.
Meer weten?
Bekijk zeker ook ons aanbod webinars! Op 21 febuari 2018 bespreken we dit thema in een Snap Learning Session voor Familie.