Vijf kernvragen rond bedrijfsopvolging: Hoe kan een (jonge) ondernemer zijn bedrijf schenken en later toch terugnemen?
5. Hoe kan een (jonge) ondernemer zijn bedrijf schenken en later toch terugnemen?
De aandelen van het familiebedrijf kunnen worden geschonken onder de ontbindende voorwaarde van het nog in zijn leven zijn van de schenker-bedrijfsleider zelf binnen x aantal jaar (boomerang-schenking). Bij de uitwerking van de boomerang-clausule, wordt de initiële schenking geacht nooit te hebben plaatsgevonden. Er zullen dan ook geen bijkomende belastingen verschuldigd zijn.
Verder kan er gebruik gemaakt worden van de techniek van schenking tussen echtgenoten. Echtgenoten kunnen aan elkaar, al dan niet wederzijds, een schenking doen. Deze schenkingen zijn te allen tijde, dus ook na echtscheiding en zelfs na het overlijden van de begiftigde echtgeno(o)t(e), en zonder enige motivering herroepbaar. De herroeping kan wel enkel gebeuren tijdens het leven van de echtgeno(o)t(e)-schenker. Indien de echtgeno(o)t(e)-begunstigde, vervolgens de geschonken goederen doorschenkt aan bijvoorbeeld de kinderen, wordt deze doorschenking bijgevolg ook herroepbaar.
Zie ook:
- 1. Vijf kernvragen rond bedrijfsopvolging: Hoe kan ik levenslang een inkomen uit het familiebedrijf verkrijgen?
- 2. Vijf kernvragen rond bedrijfsopvolging: Hoe kan ik ervoor zorgen dat het familiebedrijf, na de schenking, binnen de familie behouden blijft?
- 3. Vijf kernvragen rond bedrijfsopvolging: Hoe behandel ik al mijn kinderen gelijk?
- 4. Vijf kernvragen rond bedrijfsopvolging: Kan ik het familiebedrijf aan al mijn kinderen schenken, hoewel zij niet allemaal actief zijn in de onderneming?