Vijf kernvragen rond bedrijfsopvolging: Kan ik het familiebedrijf aan al mijn kinderen schenken, hoewel zij niet allemaal actief zijn in de onderneming?
4. Kan ik het familiebedrijf aan al mijn kinderen schenken, desondanks het feit dat zij niet allemaal actief zijn in de onderneming?
Wenst u al uw kinderen gelijk te begunstigen en dus de aandelen van het familiebedrijf gelijk te schenken aan de kinderen, desondanks het feit dat niet alle kinderen actief zijn in het familiebedrijf, dient een regeling te worden uitgewerkt die ervoor zorgt dat zowel de belangen van de actieve als die van de niet-actieve aandeelhouders worden vertegenwoordigd. De niet-actieve aandeelhouders mogen dan wel niet dagdagelijks in het bedrijf werken, maar ook bij hun rol, als geëngageerde aandeelhouder, hoort een bepaalde vorm van zeggenschap. De uitdaging bestaat erin om alle aandeelhouders betrokken te houden met het familiebedrijf.
Meer dan de redactie van de schenkingsakte, speelt goede communicatie hier een belangrijke rol. Tijdige en duidelijke communicatie kan worden georganiseerd door het houden van periodieke familiale vergaderingen en eventueel familieraden. (zie hieromtrent ook: Magnolis - Familiale vergaderingen: de familieraad als raad van bestuur van de familie)
De overeengekomen afspraken kunnen worden vastgelegd in een aandeelhoudersovereenkomst dan wel het familiaal charter.
Zie ook:
- 1. Vijf kernvragen rond bedrijfsopvolging: Hoe kan ik levenslang een inkomen uit het familiebedrijf verkrijgen?
- 2. Vijf kernvragen rond bedrijfsopvolging: Hoe kan ik ervoor zorgen dat het familiebedrijf na de schenking binnen de familie behoudenblijft?
- 3. Vijf kernvragen rond bedrijfsopvolging: Hoe behandel ik al mijn kinderen gelijk?
- 5. Vijf kernvragen rond bedrijfsopvolging: Hoe kan een (jonge ondernemer zijn bedrijf schenken en later toch terugnemen? )